Tim Mostar 2024: Kratkim performansima simbolički generirana promjena kojoj se stremi

Tim Mostar 2024.  obišao je u srijedu dio lokacija u gradu Mostaru predviđenih za potencijalne, buduće umjetničke centre u okviru projekta Mostar – Europska prijestolnica kulture 2024. godine.

Članovi Tima Mostar 2024. posjetili su Green Design Centar koji se nalazi na južnom izlazu iz grada. U dvorištu budućega Centra posadili su šipak, a potom su obišli ruševnu zgradu Name u kojoj su postavili prazno slikarsko platno. Obišli su i ostatke kuće Predraga Matvejevića unutar kojih su pročitali nekoliko odlomaka iz njegove knjige „Mediteranski brevijar“. Nakon toga posjetili su Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru na čijem su krovu glumci Jelena Kordić Kuret i Ivan Skoko izveli jednu scenu iz predstave „Kisik“, autora Ivana Viripajeva, a u režiji Tanje Miletić Oručević. OKC „Abrašević“ bio je sljedeća „stanica“ u ovome svojevrsnom performansu u kojem su čuli audio instalaciju koju su pripremili djelatnici ovoga Centra. Obišli su i gradilište kulturno-sportskog centra „Štreka. Na kraju su u dvorištu ispred zgrade uprave UniCredit banke postavili papirnu skulpturu jer čelni ljudi ove banke, u suradnji s Timom Mostar 2024., namjeravaju spomenutu zgradu prenamjeniti u Centar suvremenih produkcija.

„Na svakoj od spomenutih lokacija održali smo kratki performans ili umjetnički čin, kako bi time iskustveno i kroz novi narativ simbolički generirali promjenu kojoj stremimo. Ovaj umjetnički koncept dokumentirali smo fotografijama i kratkim video zapisima te mapom lokacija koje smo posjetili“, kazao je član Tima Mostar 2024 Dalibor Nikolić, dodavši kako je ovaj događaj na tragu ideja učenja Jeana Piageta o kognitivnom razvoju svijesti iniciranim iskustvom (situacijom, okolnostima) te umjetničkog pokreta francuskih Situacionista, koji su u sklopu umjetničkih projekata 1960-ih obilazili i mapirali lokacije Pariza i bilježili iskustva stečena neposrednim kontaktom grupe i prostora.

2019-03-08T14:40:48+00:00 8. 3. 2019.|Kategorije: Nekategorizirano, Novosti|Tags: |