Loading Događanja
  • Ovaj događaj je prošao.

Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu obilježava 47. godišnjicu postojanja i rada. Tim povodom organizirana je manifestacija Dani Instituta 2019. koja obuhvata niz aktivnosti, naučnih i stručnih, te kontakte i u Institutu i van Instituta, sa lingvistima iz zemlje i regiona, kao i saradnju sa školama, medijima i građanima.
U sklopu manifestacije održat će se niz Javnih tribina pod naslovom “Bosanski jezik u kontekstu Međunarodnog dana maternjeg jezika” uz predstavljanje izdanja Instituta za jezik iz 2018. godine. Jedna od njih će biti i ova u Mostaru. Tribinu i promociju izdanja održat će saradnici Instituta za jezik u sastavu: dr. sc. Alen Kalajdžija, direktor, Elmira Resić, MA, Haris Ćatović, MA, dr. sc. Jasmin Hodžić, moderator će biti mr. sc. Senad Omerika, a predstavit će sljedeća izdanja Instituta (iz 2018. godine):
1. Adnan Kadrić, Kontrastivna metoda u opisu bosanskog i turskog jezika u 19. stoljeću: Bilingvalna gramatika Bosanski turski učitelj Ibrahima Edhema Berbića
2. Mirela Omerović, Instrumental s prijedlozima u bosanskome jeziku
3. Masha Belyavski-Frank (prir.) The Scent of Quinces. A Selection of Traditional Love Songs from Bosnia-Herzegovina / Miris dunja. Odabrane sevdalinke iz Bosne i Hercegovine
4. Stručna konferencija Jezik – Sloboda – Tradicija. Društveno-politička stvarnost bosanskoga jezika u južnoslavenskoj jezičkoj zajednici, Zbornik referata. Banja Luka, 29. 6. 2018.
5. Zbornik radova Naučna konferencija Alija Isaković i bosanski jezik. Sarajevo, 14. mart 2017.
6. Lejla Nakaš (prir.) Divoševo evanđelje: studija i kritičko izdanje teksta
7. Vedad Smailagić, Tekstna lingvistika
8. Književni jezik 29
Dobrodošli!