Loading Events

Per Olov Enquist / NOĆ TRIBADA / Boro Stjepanović

Autor Per Olov Enquist je s ovim komadom stekao svjetsku slavu. Uzimajući jednu noć iz burnog života Augusta Strindberga, Enquist se bavi jednom od omiljenih tema velikog švedskog dramatičara i pisca – odnos prema ženama (ženio se tri puta!) koji je oscilirao od iskazivanja nesmiljene strasti do otvorene mizoginije. Noć tribada je dramaturški gledano inscenacija jednog ljubavnog trokuta, a suštinski zapravo predstavlja emotivnu obdukciju Augusta Strindberga kada je u pitanju kraj njegovog prvog braka i odnosa sa Siri von Essen s kojom je imao dvoje djece.

Za Strindberga kažu da je znao iscenirati katastrofe u privatnom životu kako bi crpio snagu za svoja djela, no Enquist se u svojoj drami djelom distancira od takvih glasina, fokusirajući se na njegovu dječačku narav zatočenu u tijelu vrhunskog intelektualca i književnika, predstavljajući ga kao malog supersenzibilnog adolescenta, elokventnu i duhovitu kukavicu, ali ipak kadru suočiti se s velikim gubicima i životnim lomovima.

Ta dvojnost, dijete-čovjek (bolje reći žena!), te dvije naravi koje koegzistiraju u njegovom karakteru, glavno su dramaturško ali i glumačko čvorište Noći tribada.

Strindberg (Ivan Skoko) je apsolutni vladar ove dramske situacije koja se događa 1889. u teatru u Kopenhagenu. Svjedoci smo probe njegove drame Jača u kojoj, uz njegovu ženu Siri (Nikolina Marić), glumi i njena ljubavnica, njegova glavna konkurentica, Maria Carolina David (Angela Bulum). Četvrti lik je istaknuti danski glumac Viggo Schiwe, (Bojan Beribaka) inače, redatelj komada i veliki Strindbergov obožavatelj.

U ovakvoj konstelaciji odnosa ne možete očekivati tek jednu običnu probu.

Igraju: Ivan Skoko, Nikolina Marić, Angela Bulum, Bojan Beribaka, Zorislav Galić

Cijene ulaznica: redovita 10 KM; studenti, učenici i umirovljenici 5 KM; studenti Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne vaučere/ulaznice koje su dostupne u prostorijama Studentskog zbora.

Rezervacija ulaznica: porukom preko Facebook stranice hnkmostar ili telefonom na broj 036/446 024.