Loading Events
  • This event has passed.

Glazbeno-poetsko-scenski kolaž HERCEGOVINA V. dio

SLOBODAN ULAZAK

Rezervacija ulaznica: porukom preko Facebook stranice hnkmostar ili telefonom na broj 063/019 019.

Kada je prije šest godina Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru počelo s glazbeno-poetsko-scenskim kolažom „Hercegovina“, umjetnički savjetnik HNK Mostar Dragan Komadina zaželio je dug život ovom repertoarno i kulturološki vrijednom kazališnom fenomenu, svojevrsnom živom spomeniku pjesničkoj baštini, koja se u najkraćem može sažeti u formulu: tisuće stihova, stotine pjesnika, pet stoljeća – od renesanse do danas, petero glumaca i jedna mistična zemlja, kao neiscrpno vrelo poetske inspiracije – Hercegovina. Prije svega, fascinira refleksivni potencijal ovog toposa, koji ovu regiju čini, uistinu, jednom od najopjevanijih na svijetu.

„Ako igdje na svijetu, a ono ovdje, potvrđuje se iskonsko pravilo i čovjekov znak i zakon: da bijeda i jad puštaju životonosnije, jedrije, plodnije i otpornije korijene od snage i moći.“ Ove riječi Anđelka Vuletića samo su dio razloga opčinjenosti pjesnika Hercegovinom. Teško je i pokušati pobrojati sve moguće simptome „kontaminiranosti“ ovom zemljom. Stotine autora koji su pisali i pjevali o njoj svjedočanstvo je kako je ona istodobno i neotuđiv dio našeg identiteta, ali i neobjašnjivi magnet pjesnikinjama i pjesnicima koji nisu rođeni u Hercegovini.

I ovaj peti dio počinje „koračanjem livadama plavim od sutona“, antologijskim stihovima A. B. Šimića, a potom slijede autori koji su svoju fasciniranost Hercegovinom zapisivali u zadnjim desetljećima prošlog ili početkom ovog stoljeća. Tu nisku, među ostalim, čine Pero Pavlović, Božidar Petrač, Miro Petrović, Ivan Tolj, Zdravko Kordić, Mile Stojić, Antun Lučić, Miljenko Stojić, Nenad Piskač, Dragan Šimović…

Zatvaranje ovog peotskog kruga i višegodišnje scensko druženje s poezijom i stihovima, najviše ima zahvaliti glumcu Robertu Peharu koji je idejno, redateljski i interpretativno dao ključan obol, skupa s Velimirom Pšeničnikom Njirićem, Tinom Laco, Majom Lasić i Jelenom Kordić Kuret. Ukupno stotinu i osamnaest pjesnika i sto sedamdeset i šest pjesama.